ارائه گزارش در خصوص اهمیت قرنطینه دام و فرآورده های خام دامی و اقدامات دامپزشکی در جلسه شورای اداری راز و جرگلان
در جلسه شورای اداری راز و جرگلان اهمیت قرنطینه دام و فرآورده های خام دامی و اقدامات دامپزشکی شهرستان تشریح گردید.
رئیس شبکه دامپزشکی راز و جرگلان در این جلسه گفت: دامپزشکی در این زمینه از سویی وظیفه صیانت از سرمایه های دامی و از طرف دیگر وظیفه نظارت بر محصولات دامی از زمان تولید تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده را، بر عهده دارد. متاسفانه حمل و نقل بدون ضابطه دام و طیور می تواند باعث انتشار بیماریها و به خطر افتادن سرمایه دامی گردد.
دکتر ولی عابدی گفت: ارزیابی موارد وقوع همه گیری بیماری های مختلف در سالیان گذشته در شهرستان راز و جرگلان نشان می دهد که حمل و نقل دام زنده باعث می شود تا دامها بدون کنترل وارد شهرستان شده و در نتیجه بیماری را به کانونهای جدید آن انتقال دهند. در سال 1394 انتقال چند راس دام سنگین از گنبد کاووس منجر به انتقال بیماری لمپی اسکین شد و بیماری برای اولین بار در استان خراسان شمالی در شهرستان راز و جرگلان گزارش گردید. در بررسی وقوع بیماری تب برفکی در اواخر سال 1394 و ابتدای سال 1395 مشخص شد که حمل و نقل دام از شهرستان گنبد کاووس و بجنورد علت اصلی همه گیری بود که منجر به ایجاد تلفات در دامهای جوان و بیماری بالینی در دامهای بالغ گردید.
دکتر عابدی اضافه کرد: تلف شدن دامها، نیاز به درمان دامهای بیمار و کاهش وزن و کاهش تولید شیر باعث متضرر شدن دامداران گردید. البته هزینه های مجموعه دامپزشکی برای تامین واکسن و مبارزه با بیماری ها نیز باید در نظر گرفته شود. موارد متعددی دیگر از گزارش بیماریها ناشی از حمل و نقل بدون ضابطه دام وجود دارد که با تشخیص دقیق و سریع بیماری در کانون اولیه مهار شده است. متاسفانه ریشه اصلی این مشکلات سودجویی دلالان می باشد که بدون توجه به شرایط دام از لحاظ سلامت، اقدام به جابجایی دام از یک نقطه به نقطه دیگر می کنند و این امر در نهایت منجر به ضرر تولید کنندگان و کاهش درآمد در جامعه روستایی می گردد.
دکتر عابدی افزودند: ساز وکار قرنطینه به نحوی طراحی شده است که دامها قبل از انتقال باید واکسن های مورد نیاز را دریافت کرده باشند و از سلامت آنها اطمینان حاصل شود و سپس توسط خودروی حمل دارای مجوز به مقصد مشخص حمل گردد. موافقت مقصد از شرط های مورد نیاز است و هدف آن جلوگیری از به خطر افتادن سلامت دام جابجا شده است. در انتقال اسب های مسابقه به سایر استانها و یا میزبان بودن در مسابقات باید حساسیت ویژه ای داشت تا از انتقال بیماری های جدید و استقرار آن در استان پیشگیری گردد. در مورد فرآورده های خام دامی نیز این فرآیند وجود دارد، به نحوی که محصول تولید شده از قبیل شیر یا گوشت ابتدا ارزیابی شده و سپس مجوز حمل دریافت می نماید. در تمامی این فرآیندها نظارت ویژه بر خودروهای حمل و نقل دام و نگهداری محصول دامی وجود دارد تا مصرف کننده با آرامش خاطر و اطمینان آن را استفاده کند.
دکتر عابدی در پایان افزود: تاکنون اقدامات انجام شده در شهرستان راز و جرگلان در زمینه قرنطینه شامل انتشار اطلاعیه و ارسال آن برای کلیه شوراهای اسلامی روستا و دهیاران، برگزاری کلاس های آموزشی در روستاها و اطلاع رسانی در فضای مجازی بوده است. با کمک نیروی انتظامی به انجام گشت های مشترک اقدام شده است و با خودروهای متخلف نیز برخورد قانونی شده است. از همه دامداران و تولید کنندگان مرتبط تقاضا می کنیم تا با رعایت موارد بهداشتی قرنطینه این فرصت را برای خود و بقیه فراهم آورند تا تولید در بستری با خطر کمتر صورت گیرد. پذیرای پیشنهادات و انتقادات سازنده هم استانی ها از طریق سامانه 1512 هستیم.
نظر دهید