• 1397/07/15 - 08:57
  • تعداد بازدید : 172
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

/گزارش/ حرفه دامپزشکی سخت و نفس گیر اما حساس و اثرگذار

حتما تا به حال تخم مرغ، مرغ، گوشت یا ماهی خورده اید در حالی که معمولاً از چگونگی تایید سلامت آن بی خبر بوده اید و فقط آن را نوش جان کرده اید.

به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، امروز روز جهانی دامپزشکی است، چهاردهم مهر هر سال به پاس زحماتی که این قشر زحمتکش برای حفظ سلامت انسان ها می کشند، در سراسر جهان گرامی داشته می شود. دامپزشکانی که ضرورت حضورشان انکارناپذیر است اما کمتر به آن ها توجه می شود و کمتر فردی است که درباره شغلشان، حساسیت هایش، وظایفشان و سختی هایش چیزی بداند.

دکتر صادق آدینه زاده، مسئول مبارزه با بیماری های دامی شبکه دامپزشکی بجنورد در گفت و گو با ایسنا، گفت: دامپزشک در خط مقدم مبارزه با بیماری های مشترک میان انسان و دام(خطرناک ترین بیماری ها) و بیماری های اختصاصی دام است که می تواند خسارت های فراوانی را به سرمایه دامی کشور وارد کند اما در راه مبارزه با این بیماری ها سختی های خیلی زیادی را متحمل می شوند و در معرض انواع خطرات و بیماری ها نیز قرار دارند.

وی با اشاره به اینکه یکی از کارهای اصلی حوزه دامپزشکی واکسیناسیون است که به منظور پیشگیری از بروز انواع بیماری های مشترک و اختصاصی و همچون درمان در مرتع صورت می گیرد، افزود: برای نگهداری دام به منظور انجام واکسیناسیون مکانی محصور نیاز است تا دام واکسن زده شده، از سایر دام های گله تفکیک شود اما پیدا کردن این مکان برای دامپزشک و یا واکسیناتور بسیار سخت است.

وی ادامه داد: اغلب برای اینکه واکسیناسیون دام صورت گیرد، واکسیناتور باید مکان هایی همچون زیر پل را پیدا کند تا بتواند این کار را انجام دهد اما در بسیاری از مکان ها پلی نیز وجود ندارد.

وی اظهار کرد: در حقیقت دامپزشک ها مکان مشخصی برای ارائه خدمت به خدمات گیرندگان خود ندارند.

آدینه زاده در ادامه با اشاره به اینکه یکی دیگر از مهمترین مشکلات دامپزشک ها صاحبان گله و دامداران هستند، تصریح کرد: بسیاری از خدماتی که دامپزشکی به دامداران ارائه می دهد به صورت رایگان است و خود دامپزشکان هستند که تمامی واحدهای دامی را سر می زنند تا خدمت ارائه دهند و از بروز بیماری ها و ایجاد تلفات جلوگیری کنند اما دامداران همکاری لازم را با آن ها ندارند و حتی در برخی از مواقع واکسیناتور باید خواهش و تمنا کند تا به عنوان مثال سگ را بیاورند و واکسن تزریق کند.

وی گفت: از آنجایی که بسیاری از خدمات به صورت رایگان به دامداران ارائه می شود تعداد زیادی از آن ها همیشه از دامپزشکان متوقع هستند و حتی در بسیاری از مواقع برای گرفتن خدمت، رفتارهای نادرستی با این قشر دارند.

وی افزود: به عنوان مثال برای تزریق واکسن هاری، واکسیناتور به منطقه اعزام می شود و زمانیکه به دامدار و یا چوپان گفته می شود که سگ را نگه دارد در برخی از مواقع این کار از سوی آن ها انجام نمی شود و آن ها انتظار دارند که خود دامپزشک و یا واکسیناتور هم سگ را نگه دارد و هم واکسن را تزریق کند.

وی ادامه داد: برای خون گیری به گاوداری مراجعه می کنیم اما خبری از دامدار نیست و مجبوریم گوساله را مهار و اقدام به خون گیری کنیم.

این مسئول خاطرنشان کرد: برخی از دامدارها توقعات بسیار بالایی دارند و هنگامی که خدمت به آن ها انجام می شود توقع دارند تا سم و یا واکسن اضافه دیگری نیز به آن ها داده شود تا در زمان نیاز به داروخانه مراجعه نکنند و پولی برای خرید آن هزینه نکنند و برای همین در بسیاری از اوقات با دامپزشک بخش دولتی درگیر می شوند.

وی با تصریح بر اینکه واکسیناتور و دامپزشک در خط اول ابتلا به انواع بیماری های مشترک میان انسان و دام و بیماری های موجود در منطقه است، توضیح داد: دام به هنگام تزریق واکسن و یا خونگیری ناآرام می شود و کافی است که سر سوزن دام بیمار به دست و یا قسمت های دیگر بدن دامپزشک و یا واکسیناتور به هنگام تزریق وارد شود و این همان زمانی است که آن ها نیز به همان بیماری مبتلا می شوند.

وی با اشاره به اینکه بیماری های خطرناکی همچون تب خون ریزی دهنده کریمه کنگو، تب مالت، هاری، سیاه زخم و ... در کمین این قشر زحمت کش هستند، تاکید کرد: در حال حاضر بسیاری از دامپزشکان به علت مذکور به بیماری تب مالت مبتلا هستند و مجبورند بار این بیماری را تا آخر عمر به دوش بکشند.

وی تصریح کرد: علاوه بر آن دامپزشکان و واکسیناتورها در خطر اصابت ضریه های حیواناتی همچون اسب و گوساله قرار دارند، بطوریکه تعدادی زیادی از آن ها حتما شکستگی دست و پا را تجریه کرده اند.

مسئول مبارزه با بیماری های دامی شبکه دامپزشکی بجنورد سختی و دوری راه ها را از دیگر مشکلات این قشر بیان کرد و گفت: یک دامپزشک مجبور است حتی به مناطق صعب العبور نیز خدمت ارائه دهد این درحالیست که خطر و حوادث جاده ای نیز در کمین آن هاست.

وی تصریح کرد: یک دامپزشک بخش دولتی روزانه حداقل 100 کیلومتر را برای ارائه خدمت در سرما و گرما طی می کند تا مبادا به سرمایه های دامی کشور آسیبی وارد شود و یا اینکه بیماری های مشترک شیوع پیدا کند.

وی در ادامه توضیح داد: دامی که مبتلا به بیماری تب مالت است، باید کشتار شود تا بیماری به سایر دام ها و انسان منتقل نشود اما دامدار اجازه نمی دهد و می گوید ابتدا غرامت دام پرداخت شود تا اجازه کشتار دام را بدهد.

وی با بیان اینکه دامپزشکی غرامت این گونه موارد را پرداخت می کند اما باید سیکل اداری طی شود و گاهی اوقات زمان بر است،  تاکید کرد: اما همچنان دامدار اجازه نمی دهد و مجبور می شویم این امر را به زور انجام دهیم.

آدینه زاده خاطرنشان کرد: معمولا دامدارها زمانی به دامپزشک مراجعه می کنند که دام آن ها بر اثر بیماری در آستانه تلف شدن است که گاهی اوقات کاری از عهده دامپزشک نیز بر نمی آید و بعد از آن است که دردسرهای دامپزشک از سوی دامدار شروع می شود که یا می گویند دامپزشک تخصص لازم را ندارد و یا اینکه انتظار آن را دارند که دامپزشک غرامت دام تلف شده را پرداخت کنند.

نبود ضابط قضایی از مهمترین مشکلات دامپزشکان در حوزه نظارت

دکتر علی اکبر دلیر صحرایی، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی همچنین نبود ضابط قضایی در حوزه دامپزشکی را یکی از مهمترین مشکلات دامپزشکان در حوزه نظارت اعلام و بیان کرد: به علت نبود ضابط قضایی در بسیاری از مواقع به اکیپ نظارتی توهین می شود و یا حتی موارد تخلف از سوی مراکز عرضه از بین می رود.

وی تصریح کرد: این درحالیست که اگر یک ضابط قضایی به همراه اکیپ نظارتی دامپزشکی باشد مشکلات مذکور به وجود نخواهد آمد.

وی همچنین ادامه داد: دامپزشکان بخش نظارت در کشتارگاه های طیور مجبور هستند از ساعت 21 تا شش صبح در کشتارگاه حضور داشته باشند و بر روی کشتار نظارت داشته باشند که اگر دامپزشک در بخش دولتی فعالیت داشته باشد مجبور است از ساعت شش صبح به بعد در محل کار خود در اداره نیز خدمت ارائه دهد.

حقوق دریافتی یک دامپزشک با پزشک قابل مقایسه نیست

 

دکتر حسین یاوری، معاون توسعه منابع انسانی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه حوزه خدمات رسانی دامپزشکی بسیار گسترده و حساس است اما حقوق دریافتی آن اندک بوده است، گفت: میانگین حقوق دریافتی یک دامپزشک بخش خصوصی حدو سه و بخش دولتی دو و نیم میلیون تومان است.

وی افزود: دامپزشکان در خط مقدم مبارزه با بسیاری از بیماری های خطرناک قرار دارند و حتی احتمال ابتلای آن ها به همین بیماری ها بسیار زیاد است اما حقوق دریافتی آنان با پزشکان به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست.

وی ادامه داد: علاوه بر آن حجم کاری یک دامپزشک و واکسیناتور بسیار بالاست به عنوان مثال یک واکسیناتور در سه حوزه و دامپزشک نیز در چندین حوزه در بخش دولتی فعالیت می کند اما فقط یک پست سازمانی دارد.

یاوری اظهار کرد: خراسان شمالی دارای دو میلیون راس دام سبک است که باید به تمامی آن ها خدمت ارائه شود و برای ارائه خدمت باید یک میلیون و 200 هزار کیلومتر راه با خودرو طی شود که تمامی آن با کمترین مزد و بی منت صورت می گیرد.

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 443
کلمات کلیدی
لینک کوتاه