• 1399/02/18 - 09:20
  • تعداد بازدید : 322
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

توصیه های مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی به دامداران درخصوص تب برفکی

مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما در بجنورد ضمن ارائه آمار عملکردی این اداره کل برای پیشگیری از بروز تب برفکی، توصیه های فنی کارشناسی به دامداران و بهره برداران خدمات دامپزشکی ارائه کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی، دکتر سید محمدمهدی احمدی با اشاره به آغاز عملیات مایه کوبی و ایمن سازی جمعیت دامی استان در برابر این بیماری گفت: تا هفدهم اردیبهشت ماه جاری 12 هزار و 756 رأس گاو و گوساله که 24 درصد جمعیت این دام در استان را شامل می شود، واکسینه شده اند؛ هم چنین 375 هزار و 292 رأس گوسفند و بز هم که 18.3 درصد جمعیت این دام ها را شامل می شود، علیه این بیماری مایه کوبی و ایمن شده اند. وی خاطرنشان کرد: سال گذشته هم درمجموع مراحل مختلف اجرای عملیات واکسیناسیون دام های استان در برابر تب برفکی، 87 هزار و 215 رأس دام سنگین و 2 میلیون و 26 هزار و 88 رأس دام سبک، واکسن این بیماری را دریافت کردند که به ترتیب، معادل 167.2 درصد و 109 درصد نسبت به جمعیت دامی استان بوده است.

وی با بیان این که تب برفکی از مهم ترین بیماری های ویروسی و واگیر دام های اهلی و وحشی است که به آسانی منتشر می شود و می تواند خسارات قابل توجهی به صنعت دام وارد کند، تصریح کرد: مهم ترین و اساسی ترین راه پیشگیری و کنترل این بیماری، توجه به اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای است؛ به نحوی که از ورود ویروس به گله جلوگیری شود. وی به دامداران استان توصیه کرد: با توجه به آغاز فاز بهاره مایه کوبی علیه تب برفکی به عنوان یکی از ابزارهای اصلی کنترل و پیشگیری این بیماری که یک ماه ادامه دارد، با اکیپ های اعزامی دامپزشکی همکاری کامل داشته باشند تا از بروز خسارات اقتصادی احتمالی جلوگیری شود.

دکتر احمدی، تب برفكی را یكی از مسری ترین و خسارت بارترین بیماری های دام های زوج سم اهلی معرفی کرد كه با ایجاد تاول و زخم در دهان، سم، پستان، پوزه و گاهی در اطراف پایه شاخ همراه است و می تواند در قلب نوزاد دام ها یعنی گوساله ها و بره ها و بزغاله ها ممكن است نكروز و مرگ بافتی ایجاد کند و باعث تلفات شود؛ بنابراین هنگامی كه بیماری در فصل زایش گوسفندان و بزها شایع می شود، باعث بروز تلفات و خسارات سنگین در بره ها و بزغاله ها می شود. وی اضافه کرد: نشانه های بالینی بیماری  در حیوانات مختلف، تقریبا مشابه است؛ با این همه، این علایم در گوسفند و بز خفیف تر از گاو است و ظهور تاول در دهان و پستان و سم كه مهم ترین نشانه بیماری است، در گوسفند و بز كمتر دیده می شود و لنگش، مهم ترین نشانه ظاهری بیماری در این حیوانات است.

مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی با تشریح راه های انتقال بیماری تب برفكی تصریح کرد: ویروس تب برفكی می تواند همراه ذرات یا قطرات ریز تنفسی دام های آلوده، منتشر و باعث آلودگی دام های سالم شود، اما در ایران با توجه به خشكی و گرمای هوا، این روش انتقال زیاد اهمیت ندارد. دکتر احمدی با اشاره به این که دامداران، دلالان و بازدیدكنندگان از دامداری، كامیون های حمل كود و حتی در برخی مواقع دامپزشكان، تكنسین های دامپزشكی و تلقیح مصنوعی و وسایل و ابزارهای آن ها می توانند باعث انتقال بیماری به دام ها و گله های دیگر شوند، هشدار داد: دامی كه وارد یک دامداری و یا پرواربندی می شود، بخصوص اگر از میادین دام خریداری شده باشد، ممكن است آلوده باشد و حتی احتمال دارد دام در مسیر حمل تا دامداری و به علت آلودگی كامیون حمل و نقل آلوده شود؛ هرچند که ممكن است به دلایلی، هیچ گونه علایم بالینی نشان ندهد، ولی ویروس در بدن آن تكثیر یابد و دفع شود و باعث بروز بیماری در دام های دیگر شود و  گاهی هم محل دامداری كه دام ها وارد آن می شوند، آلوده است و باعث بیماری دام های ورودی می شود و این مورد را به خصوص در پرواربندی ها شاهد هستیم كه همیشه دام در آن ها در حال جابجایی است.

دکتر احمدی با افزودن این که ریختن خون دام ها در كوچه و خیابان و مزارع یا رها كردن لاشه ها و دفن نکردن آن ها نیز می تواند باعث آلودگی محیط و انتقال بیماری شود، تاکید کرد: برای پیشگیری و كنترل تب برفكی باید ضمن انجام به موقع واکسیناسیون، از آلودگی محیط جلوگیری كرد و برای این منظور باید هنگام ورود افراد به دامداری و حمل و نقل كود، دقت شود تا موارد بهداشتی را رعایت کنند و باعث انتقال بیماری به دامداری نشوند. هم چنین كامیون های حمل دام و كود نباید از میان دام های سالم رد شوند.

این مقام مسئول با اذعان به این که واكسن به طور كامل نمی تواند از وقوع تب برفكی جلوگیری کند، گفت: اگر میزان ورود ویروس به بدن دام از حد معینی افزایش یابد، با وجود واكسیناسیون، بیماری در دام ها ظاهر می شود؛ بنابراین برای آن كه بیماری رخ ندهد، باید از آلودگی محیط با ویروس جلوگیری كرد و برای این كار هم باید لاشه ها را دفن و دام ها را فقط در كشتارگاه كشتار كرد و هنگام ورود به دامداری ها، بهداشت را رعایت کرد و بعد از خرید دام از میادین دام و قبل از وارد كردن آن ها به گله، مدتی آن ها را در قرنطینه نگهداری كرد. وی با افزودن این که استفاده از مراتع و آبخوری های مشترک و استرس حمل و نقل مثل کوچ عشایر نقش مهمی در واگیری دارد، یادآور شد: استفاده از مواد ضدعفونی نیز در پیشگیری از بیماری و كاهش آلودگی محیط بسیار موثر است./

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 251766
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه