یکشنبه 22 تیر 1404

flag
  • 1404/04/17 - 08:56
  • تعداد بازدید : 22
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
یک جهان، یک سلامت، یک آینده با هم از بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات

به بهانه 6 جولای مصادف با 15 تیرماه هفته آگاهی رسانی بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات و روز جهانی زئونوز‌ها دکتر حمید رمضانی مدیر کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت:

زئونوز‌ها بیماری‌ها یا عفونت‌هایی هستند که به طور طبیعی بین انسان و حیوانات مهره‌دار قابل انتقال هستند. بر پایه اعلام سازمان جهانی بهداشت از میان ۱۷۰۹ عامل بیماری زا ۸۳۲ عامل (۴۹ درصد) و از میان ۱۵۶ بیماری نوپدید شناخته شده در انسان مورد آن (۷۳ درصد) از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند. از آنجا که مخزن این بیماری‌ها عمدتاً حیوانات و یا فرآورده‌های آنها می‌باشند استراتژی مقابله با بیماری‌های مشترک در پیشگیری کنترل و ریشه کنی آنها از جمعیت دامی می‌باشد.

رمضانی ادامه داد: هرچند بیماری‌های مشترک انسان و حیوان از ابتدای زندگی بشر بر کره خاکی وجود داشته‌اند اما در سال‌های اخیر اهمیت دوچدانی پیدا کرده و امروزه نه تنها از لحاظ بهداشت و سلامت بلکه از نظر اقتصادی و سیاست بین الملل نیز جایگاه خاصی دارند. در دهه‌های اخیر تقریباً تمام بیماری‌های نوظهور و جنجالی جامعه بشری در این گروه قرار گرفته و اعلام حضور هر یک از آنها در یک کشور مشکلات بسیاری را برای دولت مردان ایجاد کرده که عواقب و تبعات بسیاری نیز بر جای گذارده و می‌گذارد.

وی اظهار داشت: اگرچه ۶ جولای مصادف با 15 تیر ماه به عنوان روز جهانی زئوز‌ها نامگذاری شده است اما کافی نیست و لازم است که مسئولان بهداشت و سلامت کشور در همه روزهای سال به فکر زئونوز‌ها و راه‌های مبارزه با آنها باشند.

مدیر کل دامپزشکی خراسان شمالی افزود: واحد بهداشت عمومی دامپزشکی جزئی از فعالیت‌های بهداشت عمومی اختصاصی، برای کاربرد مهارت‌های دامپزشکی، دانش و منابعی است که برای حفظ و توسعه سلامت انسان به کار گرفته می‌شود و در بیشتر کشورها فعالیت بهداشت عمومی دامپزشکی متضمن مراقبت پیشگیری و کنترل بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان بهداشت مواد غذایی و حفاظت و بهبود محیط زیست تا آنجایی که به حیوانات مربوط می‌شود، می‌باشد.

اطلاعات وسیعی که دکتران دامپزشک در زمینه بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان دارند از عوامل موثری است که مسئولان بهداشت عمومی کشورمان را مانند سایر کشورهای دیگر وا می‌دارد تا به اهمیت نقش دامپزشکی در شناخت پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها پی برده و ارزش فعالیت‌های آنان را در اکثر زمینه‌های بهداشت عمومی و بهداشت تغذیه و مواد غذایی بشناسند.

وی ادامه  داد: در کشورهای توسعه یافته از اواخر دهه ۵۰ میلادی تعداد زیادی از دامپزشکان دوش به دوش و هنگام با پزشکان در کلیه رشته‌های بهداشت عمومی به جز مراقبت و درمان بیماران به کار مشغول گردیدند. در قرن ۱۹ انقلاب میکروبیولوژی در فرانسه پدید آمد و فاصله علوم دامپزشکی از کشاورزی زیاد و بالعکس به پزشکی نزدیک‌تر گردید تا جایی که در دوران جنگ دوم جهانی در شرایطی که پزشکان درگیر مسائل و درمان بهبود مجروحین جنگی بودند بسیاری از پستهای بهداشت عمومی در کشور آمریکا به دامپزشکان محول شد.

همچنین مقارن همین ایام واحد سازمان بهداشت جهانی در ژنو تشکیل و از این به بعد فعالیت این واحد در سطح جهان گسترش یافت که نقش آن معرفی علم اپیدمیولوژی در کنترل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام به عنوان یکی از نیازهای اساسی و اصلی جامعه بوده و خدمات مشاوره‌ای مهمی این واحد در تمام سطوح کشور در امر سلامت انسان و دام و اقتصاد جامعه در حیطه مسئولیت دامپزشکانی بوده که در زمینه بهداشت عمومی فعالیت داشتند.

رمضانی یادآور شد: در قرن 19 دولف ویرشو آلمانی نام زئونوزها را به سبک جدید به بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان اتلاق نمود و آنها را تحت عنوان بیماری‌های عفونی که انسان از حیوانات اهلی می‌گیرد تعریف کرد و در نهایت تعریف را جامعیت بخشید و بیماری‌های مشترک را شامل بیماری‌ها یا عفونت‌های نامید که انسان از حیوانات اهلی و وحشی دچار می‌شود و بالعکس.

وی گفت: تعدادی از زئونوز‌های مهم را میتوان شاربن یا سیاه زخم، بروسلوز یا تب مالت، سل گاوی، مشمشه، تب خونریزی دهنده کریمه و کنگو، سیستی سرکوز، دیستوماتوز، اکینوکوکوس، سالک، آنفلوآنزای حاد پرندگان و آنفولانزای خوکی نام برد.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار اسلایدر,هشدارهای بهداشتی
  • کد خبر : 341354

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
گفتگوی آنلاین

سامانه گفتگوی آنلاین سازمان دامپزشکی کشور