برگزاری جلسه مدیران دامپزشکی خراسان شمالی با حضور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور
مبارزه با بیماری تب برفکی اولویت مهم دامپزشکی در سال جاری
به گزارش روابط عمومی دامپزشکی خراسان شمالی، جلسه مدیران دامپزشکی استان، با حضور دکتر سید سعید حسینی معاون بهداشتی و پیشگیری و دکتر امجدی کارشناس دفتر بهداشت و مدیریت بیماری دامی سازمان دامپزشکی کشور، مدیر کل، معاونین و روسای ستای و روسای شبکه های دامپزشکی شهرستان در سالن جلسات دامپزشکی استان برگزار شد.
سید سعید حسینی در جمع کارکنان دامپزشکی خراسان شمالی اظهار داشت: با اقدامات انجام شده در سال گذشته، تعداد کانون های بیماری دامی در کشور نسبت به سال ما قبل 18 درصد کاهش یافته است. معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: صیانت از دام به عنوان سرمایه های ارزشمند کشور از رسالت های مهم دامپزشکی است.
وی تصریح کرد: در سالی که به نام سرمایه گذاری برای تولید نامگذاری شده، دامپزشکی با هدف حمایت از تولید تلاش دارد تا خسارت ها و آسیب ها در بخش دام به حداقل برسد. حسینی افزود: فعالیت های دامپزشکی نقش بسیار زیادی در صیانت و حفاظت از سرمایه های دامی و اقتصاد ملی دارد.
وی همچنین اضافه کرد: مبارزه و پیشگیری از بیماری بروسلوز (تب مالت) از اولویت های اصلی سازمان دامپزشکی بوده و هست، در این باره تلاش داریم تا پنج سال آتی تمامی جمعیت دامی کشور علیه این بیماری مایه کوبی شوند.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور اظهار کرد: امسال طرح مایه کوبی علیه بیماری تب مالت در تمامی جمعیت دام بالغ و نابالغ در 10 استان کشور به صورت پایلوت اجرایی می شود. وی افزود: اولویت بعدی این سازمان، کنترل بیماری هاری است در این باره مدیریت جمعیت سگ های ولگرد و بدون صاحب به کمک سازمان همیاری ها و شهرداری ها در دست پیگیری است.
حسینی با اشاره به بیماری تب برفکی گفت: این بیماری، یک بیماری بومی در کشور ماست، مهمترین نگرانی ها در این باره، سنتی بودن دامداری ها است.
وی خاطرنشان کرد: ۹۵ درصد از واحدهای دامی خراسان شمالی به صورت سنتی است و همچنین جمعیت بالای دام عشایر و جابه جایی زیاد دام ها از دیگر عواملی است که می تواند زمینه ساز ابتلا و انتقال بیماری تب برفکی باشد.
در این جلسه معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: مبارزه با تب برفکی اولویت مهم این سازمان در سال جاری است و تلاش داریم تا از خسارت های این بیماری در واحدهای دامداری کاسته شود.
سید سعید حسینی اظهار داشت: کنترل بیماری تب برفکی به لحاظ بهداشتی و به لحاظ حضور در بازارهای جهانی و صادرات بخش دام، بسیار دارای اهمیت است.
وی بیان کرد: تب برفکی، بیماری بومی در میان دام های کشور است و دامداران با مخاطرات آن آشنا هستند این بیماری به لحاظ اقتصادی بسیار خسارت زا است از این رو تلاش داریم تا کنترل و از شیوع آن جلوگیری شود. وی خاطرنشان کرد: با اقدامات انجام شده، تعداد کانون بیماری تب برفکی در کشوردر سال گذشته نسبت به سال ماقبل ۳۰ درصد کاهش یافت.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور افزود: وضعیت بیماری تب برفکی به صورت مستمر رصد و پایش می شود و کشورهای همسایه نیز در این باره مورد رصد قرار دارد.
وی اظهار داشت: در سه ماه گذشته سویه جدید بیماری تب برفکی در کشورهای عراق و عمان و اخیراً در کویت گزارش شد از این رو با تشکیل کمیته تخصصی، دستورالعمل های لازم را به استان ها ابلاغ کردیم.
حسینی با بیان اینکه تاکنون کانون سویه جدید تب برفکی در کشور شناسایی نشده است تاکید کرد: حساسیت ها در این باره بالا است تا از بروز آن جلوگیری شود. وی خاطرنشان کرد: یکی از مخاطرات در زمینه شیوع تب برفکی، جابه جایی دام و انتقال این بیماری است که در این باره توصیه شده است که مسائل قرنطینه ای باید به جد مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه یک تکلیف مهم دامپزشکی برای کنترل بیماری، انجام مایه کوبی است گفت: واکسن مورد نیاز برای مایه کوبی دام ها تامین شده و مشکلی در این باره وجود ندارد، عمده واکسن ها، تولید داخل است که قابلیت پوشش سویه جدید را دارد، واکسن های وارداتی نیز قابلیت لازم برای کنترل بیماری را دارد.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: سال گذشته مایه کوبی 300 میلیون نوبت سر دام سبک و سنگین در کشور انجام شد. حسینی، کنترل بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را از دیگر اولویت های سال جاری عنوان کرد و گفت: امنیت زیستی واحدهای مرغداری باید با دقت بیشتر مورد توجه باشد.
وی اظهار داشت: پایش باقیمانده سموم، داروها و سایر مواد شیمایی در فرآورده دامی از دیگر برنامه های دامپزشکی است که در این باره برنامه تدوین شده است. معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشوربا بیان اینکه وضعیت کشتارگاه های دام در کشور مناسب نیست گفت: تلاش داریم تا این کشتارگاه ها ساماندهی و وضعیت آنان بهبود یابد.
سید سعید حسینی اظهار کرد: در این باره نیاز است تا همکاری های استانداری ها و دستگاه قضائی در استان ها جلب شود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون 100 درصد از کشتارگاه های طیور به صورت صنعتی در حال فعالیت است و حتی برخی نسبت به ایجاد خط 2 اقدام کرده اند. مدیر کل دامپزشکی خراسان شمالی در این جلسه گفت: نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی سبب خام فروشی در بخش دام استان شده که آسیب بخش اقتصاد است.
حمید رمضانی در شورای مدیران دامپزشکی استان اظهار کرد: سال گذشته ۶۰۰ هزار راس دام از این استان به سایر استان ها خارج شد که به نوعی دیگر خام فروشی دام زنده است. وی افزود: اگر کشتارگاه های صنعتی مناسبی در این استان وجود داشته باشد کشتار دام و بسته بندی گوشت در این استان انجام و سود نصیب تولیدکننده می شود.
دکتر رمضانی ادامه داد: این استان ۲.۷ درصد جمعیت دام سبک کشور را دارد اما فقط هفت دهم درصد از کشتارگاه های صنعتی در این استان است.
وی با اشاره به اینکه وضعیت این استان به لحاظ برخورداری از کشتارگاه صنعتی طیور مطلوب است، بیان کرد: حدود یک درصد جوجه ریزی کشور در این استان انجام می شود اما ۲.۷ درصد از کشتارگاه های صنعتی طیور در این استان موجود است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در این نشست گفت: بیش از ۹۵ درصد از دامداری های استان به صورت سنتی دایر شده است که این امر یکی از دغدغه ها برای مراقبت های بهداشتی و کنترل بیماری ها به شمار می رود.
علی اکبر دلیرصحرایی افزود: در سال گذشته ۲۵ هزار و ۴۴۳ بازدید از مراکز مختلف عرضه فرآورده های دامی استان بازدید شد که این بررسی ها منجر به کشف یکهزار و ۲۴ مورد غیربهداشتی و ارجاع ۱۵۱ مورد به مراجع قضایی شد. وی سنتی بودن کشتارگاه ها را از دغدغه های استان عنوان کرد و گفت: اکنون ۲ کشتارگاه صنعتی دام و ۶ کشتارگاه سنتی دام در استان فعال است و هر سه کشتارگاه طیور به صورت صنعتی فعال و دایر است.
دلیرصحرایی گفت: پارسال ۵۸ هزار راس دام سبک و پنج هزار و ۸۷۰ راس دام سنگین در کشتارگاه های استان کشتار شد، همچنین ۲۰ میلیون و ۸۲۰ هزار قطعه مرغ در کشتارگاه های استان کشتار شد.
در این جلسه کلیه روسای ستادی-فنی و روسای شبکه های دامپزشکی شهرستان گزارشی از عملکرد واحد خود در خصوص بیماری ها و کنترل های نظارتی ارائه دادند.
نظر دهید